Blog

Een nieuw huis gekocht?

Met deze tips maak je jouw nieuwe huis een thuis. Een kamer inrichten is al heel wat, laat staan een heel huis. Je hebt net de sleutel gekregen van je huis en het is o zo leuk en spannend, maar dan begint pas het echte werk. De inrichting. Wat moet eerst, wanden of vloeren? En al die dozen! Waar moet ik beginnen?! Met deze tips hoop ik je op weg te helpen om je nieuwe huis een thuis te laten worden.

Stap 1: back to basic

Begin bij de basis en dat houdt in: de vloeren, de muren en kozijnen. Bepaal dus eerst wat de kleur voor de wanden en kozijnen moet worden. Mijn advies hiervoor is om in eerste instantie alle muren en kozijnen licht te verven. Dit geeft namelijk een ruimtelijk effect en het straalt rust uit. Achteraf kun je altijd nog een muur in een ander kleur verven.

Mocht je een nieuwe vloer willen leggen, is mijn tip om (bijna) overal dezelfde vloer te leggen. Zoals de lichte wanden en kozijnen geeft dit ook een ruimtelijk effect en het bespaart je tijd in het uitzoeken van vloeren.

Stap 2: Badkamer en keuken

Voordat je überhaupt gaat verhuizen, is het verstandig om te kijken naar een huis met een nette keuken en badkamer. Dit zijn namelijk twee grote kostenposten wanneer deze gerenoveerd moeten worden. Het scheelt dus heel wat geld als je al een keuken en badkamer hebt wat die af zijn en ook nog naar je zin zijn. Als dat zo is, hoef je deze alleen nog maar op te frissen en in te richten.

Stap 3: Go big or go home

Een prachtig schilderij gezien? Of leuke kussentjes, accessoires? Onthoud het of maak er een foto van, maar laat het decoreren nog even achterwegen. Begin eerst met het zoeken naar het meubilair, ofwel de grote meubels: bank, tafel, stoelen of bed. Wanneer je deze eenmaal in je huis hebt staan, heb je beter zicht op de totale ruimte in huis.

Eerst komt de vraag om de hoek kijken: koop je alles nieuw in of gebruik je ook wat oude meubels? Neem in overweging of het nog bij je nieuwe huis en stijl past. Als je daar een keuze in gemaakt hebt, ga dan op zoek naar nieuwe meubels. Zo weet je precies wat je nog kunt aanschaffen.

Denk je ook aan de raambekleding? Denk na over het soort, de kleur, materiaal en afmeting van je raambekleding.

Tip: maak een shoppinglist, zo houd je overzicht en vergeet je niets!

Stap 4: maak een lichtplan

Nu je weet welke meubels waar ongeveer komen te staan, weet je ook waar je de lichtpunten moet hebben. Denk er wel aan, dat je voor elke functie in huis een ander soort verlichting nodig hebt: werkverlichting, direct of indirecte verlichting en sfeerverlichting.

Bij het bepalen van verlichting moet je met de volgende punten rekening houden: daglicht, lichtrichtingen, stopcontacten en elektrapunten. Vraag anders een lichtadvies aan bij bijvoorbeeld een interieurontwerper! Zij regelt het, jij realiseert het.

Stap 5: de puntjes op de i

Het leukste moment is aangebroken, decoreren! Nu de meubels er staan, is het tijd om accessoires in te kopen. Dat ene kussentje op de bank of dat prachtige schilderij voor in de eetkamer. Haal die erfstukken maar uit de kast en geef het een mooi plekje in de kamer. Combineer het met oud en nieuw en gebruik kleuren en materialen die bij elkaar passen.

Met woonaccessoires creëer je sfeer in huis en maak je je huis wat persoonlijker, het wordt je thuis.

Met een creatieve groet,