Blog

Kiezen voor interieurontwerper

Waarom kiezen voor een interieurontwerper en niet voor een interieurarchitect? Afgelopen week heb ik een klant op weg geholpen met de inrichting van de woonkamer nadat zij een interieurarchitect de deur had gewezen. “Die man zette mijn hele huis op zijn kop; in zijn ideeën werden er wanden uitgebroken, kozijnen toegevoegd, werd er een aanbouw gedaan. Maar dat was helemaal niet onze bedoeling. We hadden elkaar totaal verkeerd begrepen”.

“Wij willen alleen maar, dat iemand met een frisse blik naar onze inrichting kijkt. Ik wil de werkplek in de woonkamer richting serre verplaatsen. Dat is alles. Maar dan zitten we met vragen als: “Is de inrichting dan nog steeds efficiënt, met behoud van de uitstraling en de looks van de totale ruimte?”

En hier zit dus precies het verschil tussen een interieurontwerper, zoals bijvoorbeeld Elean Mulder van Charme Deco, en een binnenhuisarchitect.  Je neemt een architect in de arm wanneer je een verbouwing, aanbouw of nieuwbouw wilt gaan doen. Deze ontwerpt de basisindeling van bijvoorbeeld een woonkamer en voegt daarbij de technische tekening, waarin hij antwoord geeft op bouwkundige vragen, zoals wel of geen draagmuur, het berekenen van de capaciteit en het toevoegen van radiatoren, enz. enz.  Dit zijn vragen en beslissingen waarop je als interieurontwerper geen antwoord kunt en mag geven.

Een ontwerper zorgt voor een gedetailleerd totaalconcept van jouw wensen en eisen, vertaalt dit naar de betreffende ruimte, die zo efficiënt mogelijk wordt ingericht, houdt hierin de begroting van de opdrachtgever goed in de gaten, en bewaakt de uitvoering.

Zij helpt de klant bij het bepalen van hun (nieuwe) woonstijl, adviseert in kleuren, materiaalgebruik, stoffering, uitzoeken van (maat-) meubels, verlichtingsplan, visualiseren in 2D of 3D, en indien gewenst het stylen van een ruimte.

Mijn advies is dan ook om je van tevoren goed te laten informeren wie nu welke kennis en kunde in huis heeft. Dit voorkomt een hoop misverstanden waardoor je met de juiste persoon aan tafel zit met jouw specifieke interieurvraag.

Met creatieve groet,