Blog

Struggle met kleur

Veel mensen hebben last van de oneindige struggle: welke kleur(en) past/passen het beste op mijn muren? Ik ben hier om je een stapje dichter bij dat antwoord te brengen.

Licht is erg belangrijk bij het uitkiezen van een kleur. Zo is een kleurstaaltje buiten in het zonlicht veel anders wanneer je deze in huis bekijkt. Daarom is het belangrijk, dat je rekening houdt met de lichtinval van jouw ruimte.

Licht dat vanuit het noorden komt, heeft een blauwe gloed. Probeer daarom de kleur blauw en tinten met een groene/blauwe ondertoon te vermijden in een ruimte waar je juist warmte wil toevoegen. Het kan namelijk een kil effect geven aan de ruimte. Kies dan voor warme kleuren zoals bruin, paars, rood of oranje.

In ruimtes waar licht vanuit zuiden binnenkomt, kun je heel goed blauwe kleuren gebruiken op je wanden. De kleur blauw krijgt dan een mooie warme gloed en krijgt de kamer een luchtige sfeer. Maar ook rode tinten kun je met dit zonlicht goed toepassen; deze geven een warme sfeer.

Ruimtes die lichtinval vanuit het oosten hebben, kunnen een beetje blauw lijken. Het is dan het beste om te werken met kleuren als groen en blauw. Ruimtes met licht van het westen kunnen het beste werken met grijze en witte tinten. Het licht vanuit het westen zorgt voor lichtreflectoren, dit kun je zien op bijvoorbeeld een witte muur.

Vind je de ruimte zelfs met een fel kleurtje nog steeds te saai? Probeer te spelen met vlakken. Zo kun je bijvoorbeeld de muur voor de helft een kleurtje geven, dit kan horizontaal (effect van lambrisering) maar ook verticaal. Of geef de kozijnen een opvallend kleurtje. Zwart is op dit moment helemaal hot. Wanneer kozijnen zwart geschilderd zijn, lijkt het alsof je door een schilderijlijst naar buiten kijkt.

Ook kun je het plafond verven. Gewaagd maar o zo’n fantastisch resultaat. Een donkere of warme kleur op het plafond zorgt voor een intieme sfeer. Heel goed toe te passen bij hoge plafonds.

Als interieurstyliste help ik klanten graag met een kleuradvies, dat goed aansluit bij hun woonstijl en persoonlijkheid. Meer informatie? Klik dan hier of stuur mij een mailtje via info@charmedeco.nl.

Color your day!