Blog

Haal de herfst in huis

Haal de herfst in huis

Hoewel de zomerzon zich dit jaar nog lang heeft laten zien ontkomen we er toch niet aan: de herfst doet zijn intrede. Hoogste tijd om je huis sfeervol in te richten op een manier die helemaal aansluit op dit jaargetijde.

Hoe je dit doet? Heel eenvoudig: haal gewoon de herfst in huis!

Hiervoor is het helemaal niet nodig om je huis ingrijpend te verbouwen. Met een paar kleine aanpassingen zorg je voor een sfeer in huis, die helemaal past bij de herfst. In deze blog lees je er alles over.

De herfst heeft een paar specifieke kenmerken. Kijk maar eens naar buiten, wat zie je? Juist: vallende bladeren, een kleurstelling die van fris geel en groen naar rood en oranje gaat, kortere dagen en lage temperaturen.

Hoe jij je huis in herfstsfeer kunt brengen

Je kunt vrij eenvoudig je huis in herfstsfeer brengen. Eigenlijk doe je dit door het interieur van je woning mee te laten bewegen met de verandering van jaargetijden. Dit kun je doen door te spelen met kleuren en materialen. Het leuke is dat je dit vaak al automatisch doet, zonder het te beseffen!

Kijk alleen maar naar je textiel. In de zomermaanden gebruik je vooral licht textiel met zomerse kleuren. Op deze manier breng je een (letterlijke) koele en frisse sfeer in huis.

De herfst en ook de winter zijn juist erg knusse periodes. Je gaat nu een gevoel van warmte, sfeer en gezelligheid in huis creëren. Dit doe je door juist dikkere materialen te gebruiken met bijpassende kleuren. Deze kleurstelling is veel donkerder en zou je kunnen omschrijven als aardkleuren.

Een goed voorbeeld hiervan is welk bed textiel je nu gebruikt en welke je in de warme dagen gebruikte. In de zomer zul je namelijk niet graag onder een dikke en zware deken liggen. Dit trekt veel te veel warmte aan bij de toch al hogere temperaturen. Op het moment dat het wat frisser wordt trek je juist wel graag die dikke warme deken over je heen.

Gordijnen en vitrage in stijl van het jaargetijde

Deze lijn zou je ook kunnen doortrekken met je gordijnen en vitrage. Dunne, halfdoorschijnende vitrage passen enorm goed bij de “lichte maanden”. Je wilt immers het zonlicht van buiten zoveel mogelijk naar binnen halen.

In de donkere maanden is het nét andersom. Je wilt de duisternis en de koude temperaturen juist buiten houden en koestert de warmte binnen. Hiervoor gebruik je meer donkere tinten en een zwaardere stof. Je merkt direct dat je het knusse gevoel binnen kan vasthouden.

Zorg voor een sfeervolle setting door te kijken naar de positie van je meubels

Als je toch bezig bent om je huis sfeervol in te richten, is het ook goed om even te kijken naar de positie van je meubels. In de zomer heb je je opstelling misschien zo staan dat je veel ruimte hebt naar de openslaande deuren die naar de tuin toe leiden. Nu de dagen weer wat korter zijn is het misschien leuk om in de buurt van een open haard of rond de kachel een gezellige zithoek te maken.

Vergeet hierbij niet te kijken naar je verlichting. Veel lampen kun je verplaatsen en zullen op een andere plek misschien meer tot hun recht komen. Lampen zijn niet alleen functioneel, maar vaak ook echte sfeermakers.

Haal de herfst letterlijk in huis

Daarnaast is het een leuk idee om wat te spelen met je decoratie. Een mooie kaarsenstandaard kan de charme van de herfst nét dat beetje meer accent geven. Daarnaast zijn er nu volop mooie decoratiestukken verkrijgbaar waar gedroogde bloemen, takken, gekleurde bladeren, bessen en kastanjes in verwerkt zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf een dergelijk sfeervol decoratiestuk maken. Op deze manier haal je letterlijk de herfst in huis!

Tot slot kun je werken met geuren. Net als ieder ander jaargetijde heeft ook de herfst een eigen specifieke geur. Jij kunt die geur binnen halen door geurkaarsen of geurpotten neer te zetten. Kruidige geuren zoals de geur van kaneel, hout, vanille en rozen zijn echte herfstgeuren en dus zeer geschikt voor dit jaargetijde.

Zomerse elementen in een herfst inrichting

Als je een herfstsfeer in je huis gaat creëren hoef je de zomerse elementen natuurlijk niet volledig uit te bannen. Je zult verrast zijn van de mooie uitstraling die het contrast van stijlen kan geven. Je geeft je inrichting een speels karakter als je kussens met een lichte kleur of patroon bij een donkere setting plaatst. Als je dit net even een stap te ver vindt gaan kun je ook kiezen voor wat minder gewaagde contrasten, zoals een combinatie van donker hout met lichte houten accenten.

Genieten van een herfstsfeer in jouw woning

Patronen en structuur zijn twee belangrijke elementen die de sfeer van een inrichting kunnen bepalen. Je merkt dat je met een paar kleine aanpassingen die gezellige herfstsfeer in je woning kunt halen.

Er zijn dan ook genoeg voorbeelden hoe je kunt genieten van de herfst, zowel binnen als buiten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden hoe je dit kunt doen. Laat je lekker gaan in je creativiteit en maak er iets gezelligs van!